Help! Vakantiestress!

28 juli 2016 0 Door Wegwijs CC

Als moeder van 2 kinderen leef ik elk jaar weer koffers - bagagetoe naar de zomervakantie. Even niks moeten, genieten van het weer, op vakantie gaan en heerlijk ontspannen. De verwachtingen zijn hooggespannen dus. So far, so good. De periode voor de zomervakantie staat in het teken van afronden van vanalles en nog wat, vieringen op school, rekening houden met collega's die op vakantie gaan, diensten overnemen en nog veel meer regelwerk. Als de vakantie begint loopt iedereen op z'n tandvlees, de kinderen, maar ik ook. Hèhè, eindelijk, de vakantie begint. Althans... vakantie?? Voor de kinderen ja, niet voor mij. 6 Weken lang vrij nemen is niet voor iedereen weggelegd. Dus, de ingewikkelde oppas schema's worden weer uit de kast gehaald, whatsapp staat bol van de tijden, afspraken, wijzigingen, het wordt toch weer allemaal anders, niemand snapt er meer wat van. Kinderen moeten vroeg weggebracht worden, maar gaan pas laat slapen, het sluit allemaal lang niet zo naadloos op elkaar aan als dat ik in mijn hoofd had.

En waar het nou mis gaat? Toch weer bij die verwachtingen. Het 'moet' leuk zijn, we 'moeten' iets leuks doen, we willen ook nog lekker weer (dat hebben we al helemaal niet zelf in de hand!), we hebben zoveel plannen maar uiteindelijk moet er toch ook gewoon gewerkt worden en glijden de vakantiedagen langzaam voorbij. Behalve hooggespannen verwachtingen over de invulling van de langverwachte vakantie is het toch vooral de voorbereiding, of beter gezegd het gebrek daaraan, dat roet in het eten kan gooien. Het maken van een schema vooraf was bijvoorbeeld een stuk handiger geweest. Van tevoren nadenken over bed tijden zodat ze wel aan genoeg slaap komen ook. Of wat dacht je van het regelen van de verzorging van de huisdieren of het afsluiten van een reisverzekering? Ook zo'n 'laatste-moment-klusje' dat nog even gauw tussen de bedrijven door geregeld moet worden.

Gek ook eigenlijk dat we vaak pas op vakantie gaan als we helemaal uitgeput zijn en 'toe zijn aan vakantie', terwijl vakantie in feite al roofbouw is op je lijf en geest. Verbaast jou dat? Denk er maar eens over na: je geest heeft zoveel nieuwe prikkels te verwerken in een andere omgeving en met ons lichaam doen we soms de raarste dingen: van regen naar tropische temperaturen, verschil van hoogte (luchtdruk), tijdverschil (jetlag), we gaan voedsel eten waar ons lichaam helemaal niet aan gewend is, we slapen op bedden die lang niet zo goed liggen als ons eigen bed. Na deze opsomming lijkt vakantie meer op een hel dan een ontspannen periode. Natuurlijk is dat ook wat overtrokken, maar het beeld zal je duidelijk zijn. Vakantie vergt ook wel een hoop van ons. Om te zorgen dat we niet, of in elk geval veel minder in de vakantiestress-modus raken kunnen we een paar dingen doen: beter vooruit plannen, uitrusten vóórdat we op vakantie gaan en bedenk goed waar jij écht van kan uitrusten. Als dat met je schoonfamilie op vakantie gaan is, prima, maar als dat je op voorhand al stress oplevert, moet je dat dan wel doen?

Mijn voornemen voor volgend jaar wordt in elk geval: beter vooruit plannen. Lijstjes maken vóórdat de vakantie begint. En áls ik het dan aan het lot overlaat, dan zal ik me ook neerleggen bij hoe de dag verloopt. Beloofd!

 

Jantien Roël