Omgaan met een narcist

15 mei 2016 0 Door Wegwijs CC

Zelf liefde - narcistOmgaan met een narcist

Een relatie met een narcistische collega, familielid of buurman onderhouden kan een enorme opgave zijn. Het gebrek aan empathie en begrip wordt veelvuldig genoemd als klacht in de omgang met een persoon met een zogeheten narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een diepgaand patroon van grootheidsgevoelens, behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie, beginnend in de vroege volwassenheid en tot uiting komend in diverse situaties.

Wie te maken krijgt met een narcist is veelal teleurgesteld in het uitblijven van empathie of begrip, voelt zich gebruikt of wordt met afgunst behandeld. Afstand nemen lijkt de enige optie om op een goede manier om te gaan met de narcist. Maar hoe ga je daar nou het beste mee om als afstand nemen geen optie is?

Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen?  Realiseer je dat de wereld waar een narcist in leeft vaak niet gestoeld is op de realiteit. Zijn beeld van zijn eigen plaats in de maatschappij blijkt vaak flink uit haar verband gerukt. Er is een irreëel beeld van de eigen prestaties.

Ga je een discussie aan, dan loopt dat vaak niet uit op een communicatief waardevol gesprek omdat de narcist in een heel andere wereld leeft. Het is voor beide partijen dan moeilijk om de ander te begrijpen. Zie dat als een gegeven. De narcist zal geen begrip of respect kunnen opbrengen voor de mening van een ander, simpelweg omdat hij zich niet kan verplaatsen in die mening.

Hij hoort, ziet, ruikt en proeft alleen zichzelf en niets of niemand anders. Ga dus NIET in discussie met een narcist.

Wat moet je dan WEL doen? Hou je zinnen kort. Geef kort je grens aan; "zo wil ik het, zo gaan we het doen" of "ik accepteer jouw houding niet, ik zal dan ook verder niet met jou in discussie gaan", zonder verdere uitleg, onderbouwing of emotie en hou je ook aan datgene wat je zegt (dus geen discussie is je omdraaien en je eigen ding gaan doen en niet alsnog in gaan op zijn pogingen toch nog wat uit jou te krijgen. Nee is nee!). De narcist zal jou het gevoel geven dat je alles moet onderbouwen, hij zal blijven zuigen. Maar hoe meer informatie je geeft, hoe meer emotie je laat zien, hoe meer tegenstand je kunt verwachten. Onthou dat hij steeds een reactie zal proberen uit te lokken, maar laat je niet verleiden!

oktober 2015, Wegwijs CC