“Pappen en nathouden in de zorg; dát is pas mensonterend”

4 november 2016 1 Door Wegwijs CC

Beslissingen in de zorg

In mijn werk kom ik geregeld in situaties terecht waarbij je een beslissing moet nemen: wel of niet de cliënt voorstellen om voor een beschermingsbewind te gaan, wel of geen melding te doen bij Veilig Thuis omdat er zorgen zijn, wat breek je, wat maak je. Jouw keuzes of adviezen kunnen voor mensen een deel van hun leven veranderen. In alle takken van de zorg kennen we dergelijke beslissingen. Is deze mevrouw dusdanig dement dat zij niet meer thuis kan blijven wonen? Maken we melding van dat die meneer zijn pillen vergeet in te nemen bij de huisarts of is het een incident?

Pappen en nathouden

Uit respect voor de persoon doen we ons uiterste best om onze cliënten zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en functioneren. Zij het met wat hulp, van familie, buren en zorgverleners, maar we respecteren de vrijheid van onze cliënt. Terecht! Toch voel ik vaak de vraag opborrelen 'Wanneer bereiken we de grens. De grens waarbij het misschien wel juist niet meer respectvol is om iemand zelfstandig te laten functioneren?' Deze vraag is vaak onderwerp van gesprek tussen zorgverleners. Een opmerking van een collega zorgverlener heeft mij wel aan het denken gezet.

Zij zei: "Is pappen en nathouden in sommige gevallen niet mensonterender dan beslissingen nemen en zorgen dat deze mensen niet telkens de deksel van hun eigen onkunde op hun neus krijgen?"

In de pers

Gisteren las ik een artikel over een verpleeghuis dat, in overleg met familie, dementerenden op gezette tijden naar het toilet laat gaan (klik hier voor het artikel). Commotie alom. Mensonterend zou het zijn (volgens o.a. reacties van mensen op Facebook). De verpleging/verzorgenden van dit tehuis gaven echter aan dat deze mensen dusdanig dement waren dat zij een minuut nadat zij van het toilet kwamen dachten alweer te moeten. Voor de verzorging natuurlijk een onmogelijke taak om elke minuut iemand op het toilet te helpen. Gebruik van incontinentie materiaal wordt door familie vaak ook niet als prettig of zelfs als mensonterend ervaren. Het verpleeghuis kwam daarop met de oplossing voor een tijdschema voor de toiletgang. Soms moet je beslissingen nemen die mensonterend lijken als ze zo zwart op wit staan. Afkeurend oordeel van mensen tot gevolg. Ik vraag me af, is het niet mensonterender én onmogelijk als je diezelfde cliënt elke minuut naar het toilet laat gaan?

Mensonterend

Vragen wij ons nog wel af wat nu écht mensonterend is? Of oordelen we gewoon maar wat in het wilde weg? Daar waar 17 miljoen mensen zijn, zijn ook 17 miljoen meningen. Een lastig gegeven, vind ik. En elke zorgverlener staat regelmatig voor de keuze, doe ik die melding, die wellicht grote gevolgen heeft voor de betrokkenen, neem ik de beslissing om de cliënt te confronteren met het gat in de hand, begeleid ik zo'n cliënt naar de rechtbank voor beschermingsbewind, kijken we uit naar een plekje voor begeleid of beschermd wonen? Wát is nu precies mensonterend: doorgaan, het pappen en nathouden, zij het met ondersteuning, of een platvorm bieden waar vanuit de cliënt weer kan gaan opbouwen? Dilemma's in de zorg...

Heb jij een mening over dit blog, wil je hierover meepraten of heb je vragen? Stel ze gerust. Laten we dit onderwerp op een respectvolle wijze bespreekbaar maken. Want het is makkelijk om te oordelen, maar laten we nu eens stilstaan bij de mogelijkheden, de onmogelijkheden en de opbouwende ideeën om dit probleem, met elkaar, te tackelen.