Strijd verbindt

3 juli 2016 0 Door Wegwijs CC

Strijd (ver)bindt

Weer die was die op papadag is blijven liggen, weer dat gezeur over al dan niet doelloze gesprekken met vriendinnen over de telefoon, over wie de kinderen ophaalt en of ze nou wel of niet dat snoepje net voor het eten moesten krijgen. Een klein analytisch onderzoekje binnen onze eigen relatie leert ons vaak dat we steeds opnieuw ruzie maken over dezelfde onderwerpen. Financiën, opvoeding, vakanties, het huishouden, oude koeien uit het verleden of een ander terugkerend onderwerp. Ga maar na, waar ruzie jij vaak over? Kun je dat in één of twee onderwerpen onderbrengen?

ruzie - man - vrouw - boksenWe maken ruzie met onze partner om uiteindelijk tot een gezamenlijk doel te komen: een oplossing voor het probleem. Al komt het vaak niet in één keer tot een mooie, passende oplossing en zien we dus steeds dezelfde ruzies weer terugkeren.

Als er geen oplossing voor het probleem komt en de tijd gekomen is dat we het opgegeven hebben, dan zijn er eigenlijk nog maar twee smaken: we hebben het geaccepteerd óf we hebben afscheid van elkaar genomen. Zolang er strijd is, is er hoop op een oplossing, is er een kans op verbetering. Dáár voeren we uiteindelijk de strijd voor.

Ruzie maken met elkaar betekent eigenlijk automatisch dat je de ander zo belangrijk vindt dat je in elk geval wil dat hij/zij begrijpt waar jij mee kampt. Al lijken de verschillen tijdens de strijd groter dan ooit en is de liefde alles behalve voelbaar. Strijd verbindt!

En zeg nou zelf, het ruziet toch wel iets fijner als je weet dat er in elk geval nog iets positiefs aan kleeft: die verbinding.

Auteur: Jantien Roël, www.wegwijscc.nl