Vriendschap, verwachtingen en teleurstellingen

21 juli 2016 0 Door Wegwijs CC

meisjes - vriendschap - lente

Vriendschappen

Vriendschappen blijken lang niet altijd bestand tegen alle teleurstellingen. Of beter gezegd, niet alle vriendschappen blijken verenigbaar met de verwachtingen die we ervan hebben. Dat levert nogal eens teleurstellingen op. Terwijl vriendschappen, als je het goed bekijkt, echt niet altijd voor het leven hoeven te zijn. Waarom willen we dat dan wel?

Vriendschappen kun je in een aantal categorieën indelen:

  • Categorie 1: mensen waarmee je een vriendschap hebt vanuit een gezamenlijke activiteit die in het verleden heeft plaatsgevonden. De vriendschap is nu niet meer gebaseerd op een gezamenlijke activiteit (zoals sport, school, werk, activiteiten van de kinderen etc) maar wordt op eigen initiatief voortgezet
  • Categorie 2: mensen die je vooral of alleen ziet bij bepaalde sociale of verplichte gelegenheden als sport, muziek, school van de kinderen, werk, verjaardagen etc.
  • Categorie 3: mensen waartoe je 'veroordeeld' bent. De aangetrouwde schoonzus, je familie, buren etc.

Vriendschappen uit de categorie 1 zullen over het algemeen wat meer diepgang hebben. Binnen deze relaties ontstaan zo heel af en toe relaties waarbij je werkelijk belangeloos voor elkaar klaar staat. Al is het maar omdat je met elkaar een stuk verleden deelt dat jullie verbindt. Met vrienden uit de categorie 2 heb je bepaalde gedeelde factoren, zoals de sport die je samen beoefent, je drinkt eens een biertje samen, weet wel wat van elkaar, maar een deel van je leven wordt, al dan niet bewust, niet besproken. Daarentegen weten mensen uit categorie 3 vaak veel ins en outs. En daar zijn we niet altijd even blij mee. Terwijl soms juist ook binnen deze groep hele mooie relaties kunnen bestaan.

Het is ook zeker niet ondenkbaar dat je vriendschappen hebt die in meerdere van deze categorieën vallen. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit hoe je ze op basis van deze categorieën kunt labelen. Zolang je de inhoud van je relaties maar kent. Als je die kent, dan kun je ook de verwachting die jij hebt van deze vriendschappen onder de loep nemen. Heb je grootse verwachtingen van de vriendschap met mensen die je op vakantie hebt ontmoet, dan kun je bij thuiskomst nog wel eens bedrogen uitkomen. Niet omdat die mensen jou je hele vakantie voor de gek hebben gehouden, maar omdat iedereen bij thuiskomt weer een eigen leven gaat leiden en er minder raakvlakken blijken te zijn dan toen jullie op vakantie waren.

In welke categorie de vriendschappen ook vallen, de 'perfecte vriendschap' bestaat niet. Simpelweg omdat elk mens uniek is. Kun je lief en leed delen met je beste vriendin, dan is dat goud. Maar heeft jouw vriendin bijvoorbeeld ook zakelijk inzicht en kun je met haar je plannen bespreken over het opzetten van jouw nieuwe business? Houdt zij net zo van tuinieren als jij? Hoe dan ook, er zullen altijd punten zijn waarop jullie verschillen en verschillend denken over bepaalde onderwerpen. En dat is maar goed ook. Dat maakt niet alleen ieder mens uniek, maar ook elke relatie.

Kwetsbaarheid

Zoek je verdieping in een relatie, dan is het onvermijdelijk dat je je kwetsbaar opstelt. En jij niet alleen, maar je vriend(in) ook. En stel je je kwetsbaar op, dan kun je ook gekwetst raken. Of... zit dat misschien anders? Ik denk van wel. Je kwetsbaar opstellen op zich is namelijk niet hét recept om gekwetst te worden. De verwachting dat de ander zich op een bepaalde manier gedraagt naar jou toe is dat wél. Het grote verschil is dat we verwachtingen hebben: wij geven iets en we verwachten daar vaak een soortgelijk iets voor terug. De relaties die we hebben waarbij we iets doen voor de ander zonder wat terug te verwachten zijn zeldzaam.

Verwachtingen

Dus... de conclusie is leven zonder verwachtingen? Nee. Ik geloof dat dat maar voor heel weinig mensen is weggelegd om écht zonder verwachtingen te kunnen leven. Maar je bewust zijn van je eigen verwachtingen scheelt al een hoop. Wat zijn de feiten? Voldoet iemand structureel niet aan jouw verwachtingen, moet jij dan je verwachtingen niet eens gaan aanpassen? En je vooral afvragen of jij met die persoon, gezien de feiten, wel echt een vriendschap wilt hebben. Met de één kan je heerlijk sporten, met de ander een biertje drinken en met de volgende verzand je altijd weer in diepzinnige gesprekken. Zo heeft iedereen zijn of haar kwaliteiten en sluit je op verschillende vlakken op verschillende mensen aan. Dat maakt de relatie met die persoon dan ook uniek. Waarom zou je willen dat iemand meer geeft dan wat er voor die bewuste relatie in zit? Dat levert juist die teleurstellingen op. Het is dus niet zozeer leven zonder verwachtingen, maar je verwachtingen steeds bijstellen, toetsen aan de werkelijkheid én daar vrede mee hebben.

 

Uithoorn, 21 juli 2016

Jantien Roël | Wegwijs Counselling & Coaching