Week Tegen Pesten 2016

20 september 2016 0 Door Wegwijs CC
Het is de Week Tegen Pesten. Verreweg de meeste kinderen worden weleens gepest. En is het nu pesten, of plagen? Wat is het verschil? En hoe kun je ermee omgaan? Hoe kan je als ouder je kind ondersteunen als hij/zij gepest wordt?
Het grootste verschil tussen pesten en plagen is de ernst en de regelmaat ervan. Maar dat niet alleen, ook de manier waarop ermee om wordt gegaan en hoe het wordt opgevat bepaalt of we te maken hebben met pesten of plagen. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander. Sommige kinderen reageren op een manier die er soms, ongewild, voor zorgt dat het pesten juist verergert. Let wel, het is NOOIT de schuld van het kind dat gepest wordt dat het gepest wordt, maar het kind kan er wel zelf anders mee om leren gaan.
Een trucje dat ik kinderen leer die het gevoel hebben dat ze gepest worden is het volgende: kies 2 super krachten die jij zelf bezit. Krachten die er, op een slimme manier, voor kunnen zorgen dat problemen niet erger of groter worden. Bijvoorbeeld 'NEGEREN' en 'NAAR EEN VOLWASSENE STAPPEN' of 'RUG RECHTEN EN WEGLOPEN'Het kind bedenkt zelf welke super krachten bij hem/haar past. We oefenen dan met een aantal situaties en kijken wat er gebeurt als we die super krachten inzetten. In sommige situaties werkt de ene super kracht beter, soms de andere. Door de kinderen zich bewust te laten zijn van hun super krachten geef je ze vleugels! Ze hebben ineens een oplossing, een uitweg, een manier om om te kunnen gaan met nare situaties. Probeer het maar eens, want geen kind zou het gevoel gepest te worden moeten hebben! 
Hulp nodig? Bel gerust naar ons en/of maak het bespreekbaar op school. Het is belangrijk dat de meester of juf weet dat jouw kind gepest wordt. Zo kan het kind door de volwassenen om hem/haar heen worden geholpen met het vinden van goede oplossingen en kunnen de pesters worden aangesproken op hun gedrag.