Alcohol verbieden of verantwoord leren drinken?

6 oktober 2016 0 Door Wegwijs CC

Regelmatig krijg ik de vraag van ouders of ze alcohol moeten verbieden of dat ze hun pubers beter thuis verantwoord kunnen leren drinken.

Verantwoord leren drinken?

Alcohol heeft een remmende werking op de ontwikkeling van het brein. Na overmatige consumptie kunnen hersencellen zelfs afsterven. Bovendien is het nog niet volledig ontwikkelde brein veel gevoeliger voor verslaving. Alle reden dus om alcohol te verbieden, zou je zeggen. Maar… werkt 'verbieden' wel bij pubers? Kunnen er niet 1 of 2 drankjes, onder toezicht, worden gedronken, zodat ze in elk geval niet zomaar de kroeg in gaan en helemaal onbegeleid en onbegrensd kunnen gaan drinken?

Wat doet alcohol met het puberbrein? 

Alcohol vertraagt ook het tempo van de communicatie tussen de hersencellen. Het maakt de hersenen dus minder actief. De hersenen gaan automatisch proberen om deze vertraging te compenseren. De balans tussen neurotransmitters (stoffen die de impulsen van zenuwcellen overdragen naar andere zenuwcellen) en hun receptoren (ontvangers) raakt dan zoek. De drinker gaat daardoor 'zwalken', kan niet meer helder nadenken en ook de stemming raakt beïnvloed, denk hierbij aan agressie en baldadigheid.

Verslavingsgevoeligheid

Zoals in het begin van dit blog al kort aangegeven is het puberbrein gevoeliger voor verslaving. Dat komt omdat er bij jongeren meer dopamine (beloningsstof) vrij komt dan bij volwassenen. Jongeren hebben daardoor nog meer en sneller het gevoel dat ze meer moeten drinken dan volwassenen. Daarnaast is de puber, ook weer onder invloed van het nog niet volledig ontwikkelde brein, veel impulsiever en zijn pubers bereid meer risico te nemen. De prefrontale cortex, het deel van de hersenen waar onder andere het inzicht in oorzaak en gevolg een rol speelt, is nog lang niet volledig ontwikkeld. Pubers zien daardoor ook minder goed de risico's in van hun gedrag. De alcoholconsumptie remt bovendien de werking van de prefrontale cortex, waardoor impulsief gedrag nog meer de overhand krijgt en de puber veel minder bezig is met de gevolgen op de lange termijn.

Dus... verantwoord leren drinken?

Het antwoord hierop is ‘nee’. Er zijn verschillende gevaren die op de loer liggen. Buiten het feit dat zelfs 'een beetje' alcohol al invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen blijken pubers meer en sneller te kunnen drinken voordat ze zelf voelen of zichtbaar is dat ze dronken zijn. Ineens zijn ze dronken en vallen ze neer of gaan ze braken. Bij pubers kondigt zich de dronkenschap veel minder goed aan dan bij volwassenen. Pubers raken sneller verslaafd én onder invloed van alcohol voelen ze niet dat ze het koud hebben. De gevolgen die het kan hebben als jongeren in de kou naar buiten gaan zonder jas of shirt aan kunnen we allemaal raden. Het advies is dus om zolang mogelijk, tenminste tot 18 jaar, maar liefst nog langer, de consumptie van alcohol te vermijden.

Hoe dan?

Pubers hebben een allergie voor 'moeten' en 'verbieden'. Blijf daarom communiceren met je puber, leg uit wat alcohol doet en waarom jij als ouder bepaalde zaken belangrijk vindt. Is het lastig om het onderwerp te bespreken? Laat ze er dan zélf eens wat over opzoeken op internet. Laat ze googlen op 'effecten van alcohol op het puberbrein' en google staat bol van de wetenschappelijke onderzoeken, animatie-filmpjes over wat alcohol doet met het puberbrein en sites die jongeren willen behoeden voor alcohol. En... geef zelf het goede voorbeeld! Ook pubers kijken op tegen hun ouders, al laten ze dat lang niet altijd merken, maar dat onderwerp behandel ik vast nog wel eens in een toekomstig blog.

 

Dit blog is geschreven naar aanleiding van onderstaand artikel dat vandaag op NU.nl verscheen:
http://www.nu.nl/gezondheid/4332408/een-zes-15-jarigen-al-meerdere-keren-dronken-geweest.html