Beter leren; Paivio’s Dual-Coding Theory

6 december 2016 0 Door Wegwijs CC

De theorie van het dubbel coderen

In 1971 presenteerde Allan Paivileren-leren-tekenen-helicoptero de Dual-Coding Theorie, de theorie van het dubbel coderen. Informatie wordt beter onthouden wanneer het zowel verbaal als visueel wordt aangeboden.

Informatie die verbaal wordt aangeboden wordt tijdelijk opgeslagen in de fonologische lus, dat onderdeel uitmaakt van ons werkgeheugen. Het visuospatieel kladblok, ook onderdeel van ons werkgeheugen, slaat visuele informatie op. Denk hierbij aan gezichten of beelden. Het Centraal Executief Systeem, dat als overkoepelend systeem over het verbale en het visuele systeem wordt gezien, vangt de informatie uit beide systemen op. Het ontvangt zo meer informatie over hetzelfde onderwerp. Hoe meer we associëren, hoe meer we van een onderwerp onthouden.

Spreekbeurt onthouden

Ben je wel eens naar een lezing geweest waarbij je alleen naar de spreker luisterde, zonder beeld, zonder iets te zien, voorbeelden? Vaak vinden we dat niet alleen dodelijk saai, maar slaan we er ook weinig van op. Wanneer er beeldend verteld wordt, dan vinden we het vaak al een stuk interessanter worden. We onthouden dan ook vaak meer, vooral de beelden die eruit sprongen. Wat er voor jou uitspringt en onthouden wordt ligt veelal ook aan wat jouw eigen ervaringen zijn uit het verleden. Wat voor de één tekenend is voor een bepaalde situatie doet voor de ander wat minder. Spreekbeurten in de klas zijn ook het leukste als er niet alleen verteld wordt, maar als je ook wat ziet en nog beter als je ook mag voelen en beleven. Zo had mijn zoon ooit een spreekbeurt van een meisje in de klas over koffie. Voor kinderen een weinig interessant onderwerp, zou je zeggen. Mijn zoon heeft het er echter nog steeds over. Het plaatje van de koffieplant en vooral de sterke smaak van de vers gezette Marokkaanse koffie, staan in zijn geheugen gegrift.

Associëren

gratis-stockfoto-112 gratis-stockfoto-115De truc zit in het associëren. Hoe meer je associeert, hoe beter je een onderwerp kan onthouden. Associëren is niets anders dan het in verband brengen van gedachten met een bepaald onderwerp. In het voorbeeld van de spreekbeurt over koffie, weet mijn zoon zich nu nog steeds te herinneren dat koffie ontstaan is doordat geiten van de rode bessen aten en daar energieker van werden. Het meisje had een foto laten zien van de koffieplant (rode bessen). Mijn zoon was verbaasd dat koffie van een plant kwam. Hij hoorde dus iets over het onderwerp (verbaal), hij zag er een foto bij (visueel) én hij had er een gevoel bij (verbaasd). En de geiten, die waren er vooral grappig bij en zodoende heeft hij dat onderdeel ook onthouden.

Waar denk jij aan als je de foto's hiernaast ziet? Lijken ze in enig opzicht op elkaar? Of verschillen ze juist heel erg? Elk mens zal hier een andere associatie bij hebben. Dat heeft te maken met jouw ervaringen uit het verleden, maar ook met één van de hersenhelften die bij jou misschien wel dominanter is.

Klein experiment

Bij mij thuis kost het de kinderen geregeld moeite om terug te halen wat ze op een dag gedaan hebben. Misschien ken je het wel, dat moment dat je aan tafel zit en jij geïnteresseerd vraagt 'wat heb je vandaag gedaan?' Deze vraag blijkt bij menig kind een veel te open vraag. Maar goed, desalniettemin was mijn missie om te kijken of ik toch een ander antwoord zou kunnen krijgen dan 'Weet ik niet'. We hebben in de ochtend, dus voor de dag begon, daarom een tekening gemaakt, van hoe we dachten dat de dag zou gaan lopen. Daarna hebben we er met geen woord meer over gerept. 's Avonds bij het eten stelde ik de vraag 'wat heb je vandaag gedaan?' En ja hoor, ik kreeg zowaar antwoord! De plaatjes die ze hadden getekend waren op het bord allang uitgewist, maar in hun gedachten konden ze die nog feilloos oproepen. Daar moet wel bij gezegd worden dat ik ze er even aan heb moeten herinneren dat ze de plaatjes konden oproepen ;-).

Kennis in de praktijk

De LEREN LEREN Methode is doordrongen van dit soort foefjes om beter te leren leren, maar ook beter te leren onthouden. En dat werkt! Door het associëren onthouden de kinderen bepaalde zaken beter. Tafels leer je op een andere manier memoriseren, haalt je kind letters door elkaar? Ook daar zijn fantastische oefeningen voor die jouw kind helpen om zich te herinneren of de b nou met de buik naar rechts of naar links was.

Voor bedrijven is de training Basis Denksystemen ontwikkeld. De teamleden maken op een leuke manier kennis met associëren, hoe werkt het bij jou? Hoe werkt het bij jouw collega's? En zo leer je jezelf en elkaar beter begrijpen. Je leert je eigen en de ander zijn/haar talenten kennen en in te zetten. Leuk hoor, dat leren!

Ben je geïnteresseerd in hoe we leren, hoe we beter kunnen leren en hoe we beter kunnen leren onthouden? Kom dan eens naar één van onze ouder/professional workshops, woon een presentatie bij of meld je kind aan voor de LEREN LEREN Training in Uithoorn. Meer informatie vindt je op de volgende pagina's:

leren-leren-workshop-volwassenenKlik hier voor informatie over LEREN LEREN voor kinderen en professionals en ouders die hun kind middels deze methode willen begeleiden

Klik hier voor informatie over Basis Denksystemen

Klik hier voor data van workshops, presentaties en trainingen

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op via

e-mail: contact@wegwijscc.nl of telefonisch 06 - 828 470 62