Jeugd Breincoach Inschrijfformulier

Jeugd Breincoach

Opleiding tot Jeugd Breincoach

OpleidingJeugd Breincoach
Studielast22 uur (3 dagen op locatie + online Basiscursus Executieve Vaardigheden)
NiveauHBO werk- en denkniveau en aantoonbaar werken met kinderen of jeugd
Accreditatie en certificeringSKJ voor 25 punten
NBTP voor 24 punten
certificering als Jeugd Breincoach
Lesgeld€ 1148
of betaling in termijnen:
3 termijnen € 395
6 termijnen € 203

Bedragen zijn allen inclusief BTW

Trainingsdata en Locaties

10, 11 en 12 apr 2024 | Locatie Ewijk (Nijmegen) BIJNA VOL
29, 30 en 31 mei 2024 | Locatie Amstelveen (VOL)
11, 12 en 13 sept 2024 | Locatie Ewijk (Nijmegen)
13, 14 en 15 nov 2024 | Locatie Ewijk (Nijmegen)
8, 9 en 10 jan 2025 | Locatie Amstelveen (Amsterdam)

Direct inschrijven

Opleiding tot Jeugd Breincoach

Deze opleiding biedt leerkrachten, coaches, (ortho)pedagogen, remedial teachers, logopedisten, ergotherapeuten en andere jeugdbegeleiders de mogelijkheid om zich binnen het onderwijs of de eigen praktijk te specialiseren en te certificeren op het gebied van ontwikkeling van de executieve vaardigheden bij kinderen, jeugd en jongvolwassenen.   

We zien grote uitdagingen bij deze doelgroep, met name als het gaat om leren, onthouden en begrijpen, maar ook als het gaat om zelfinzicht (wat kan ik al goed en waar kan ik nog wat leren?). Leren, denken en handelen wordt passend bij de leerling wanneer voldoende zelfinzicht is en wanneer de leerling weet wat te doen om de volgende stap te kunnen nemen in de ontwikkeling. Belemmeringen ontstaan daar waar de metacognitie (zelfinzicht) hapert en het schort aan overzicht en de praktische invulling. Zonder inzicht, overzicht en daadkracht kan de leerling niet tot optimale ontwikkeling komen. Dit geldt niet alleen voor de leerling, maar ook voor ons als volwassenen, als begeleiders van deze leerlingen. Leren, vooruitkomen en ontwikkelen zit in elk kind. Onze hersenen zijn erop gericht altijd te willen ontwikkelen. Om elk kind tot optimaal leren en ontwikkelen te kunnen laten komen is het van belang het kind en zijn gedrag te begrijpen en op de juiste manier te begeleiden. Deze opleiding biedt hier handvatten voor.

De opleiding tot Jeugd Breincoach is een complete en intensieve training voor de begeleiding van leerlingen of cliënten bij het ontwikkelen van de executieve functies.

De opleiding bestaat uit de korte, online training 'Basis Executieve Vaardigheden' en een fysiek gedeelte op locatie van 3 aaneengesloten dagen, waarin we de verdiepingsslag maken. Na de opleiding hou je toegang tot de online training, zodat je video's en teksten nog eens rustig kunt nakijken. Verder krijg je een uitgebreid theorieboek, een werkboek en nog veel meer (zie onderaan deze pagina onder het kopje 'met deze opleiding'. 

De Jeugd Breincoach begeleidt leerlingen bij het verbeteren van het leerproces, eigenaarschap, zelfstandigheid, sociale vaardigheden, planning, concentratie, impulsbeheersing, motivatie, zelfbeeld en flexibiliteit van het kind. De kennis en de praktische oefeningen geven een zeer stevig fundament voor de begeleiding van het schoolgaande kind.

Wij werken volgens het EVO model.
EVO staat voor Executieve Vaardigheden in het Onderwijs.

Gebaseerd op dit model worden ook doelen- en ontwikkelkaartjes aangeboden voor PO en voor VO. Deze kaartjes zijn bedoeld om in de klas of praktijk in te zetten om het eigenaarschap van leerlingen te vergroten en de druk op leerkrachten en docenten te verminderen.

Jeugd Breincoaches krijgen een certificering en kunnen een vermelding op de website jeugdbreincoach.nl als gecertificeerd Jeugd Breincoach aanvragen. Je krijgt een volledig werkboek met praktische oefeningen mee waar je direct mee aan de slag kunt met kinderen en jongeren. Het werkboek wordt ook online aangeleverd. Daarnaast worden nog testen (Vragenlijst Executieve Functies, Basis Denksystemen en Leergeheugen Onderzoek) inclusief normering aangeleverd.

Het geleerde is direct in de praktijk en in de schoolsituatie toe te passen.

Klik voor een uitgebreid overzicht van de vaardigheden op onderstaande button.

EVO model

Leerdoelen

 • Je leert meer over bouw en ontwikkeling van de hersenen, kinderfases, executieve functies en het visueel- en talig denksysteem
 • Je leert hoe je het leergeheugen kunt onderzoeken en hoe je in kunt spelen op voorkeur voor een bepaalde vorm van leren
 • Je leert wat lateralisatie (samenwerking van de hersenhelften) is, hoe je dit onderzoekt, welke gevolgen een verminderde samenwerking van de hersenhelften kan hebben en hoe je de samenwerking kunt stimuleren 
 • Je krijgt een klinische les over de meest voorkomende diagnoses bij kinderen (ADHD, ADD, ASS, hoogbegaafdheid en dyslexie)
 • Je leert meer over concentratieproblemen, signaleren van belemmerende factoren, faalangst en laag zelfbeeld
 • Je leert het verschil te herkennen tussen onder- en overprikkeling en je leert hoe je kinderen of jeugd kunt begeleiden bij moeilijkheden die ontstaan als gevolg van onder- of overprikkeling;
 • Je bent in staat een begeleidingstraject op te stellen en te doorlopen met je cliënt of leerling
 • Je krijgt veel praktische oefeningen voor het verbeteren van de executieve functies en het verbeteren van de concentratie. Deze oefeningen zijn direct toe te passen in de eigen praktijk of in de klas
 • Je maakt uitgebreid kennis met Rationeel Emotieve Therapie (cognitieve gedragstherapie) die je na deze opleiding volledig beheerst en in kunt zetten in de praktijk

Met deze opleiding

 • kun je zelfstandig cliënten/leerlingen begeleiden vanuit de visie van Jeugd Breincoaching
 • ben je in het bezit van het certificaat en mag je je Jeugd Breincoach noemen
 • word je 2x per jaar uitgenodigd voor de Terugkomdag voor Jeugd Breincoaches
 • ontvang je een werkboek met meer dan 100 oefeningen en formulier-templates die je in kunt zetten in de klas of praktijk
 • ontvang je regelmatig nieuwe werkbladen die je in kunt zetten in de klas of in de praktijk
 • kun je lid worden van het besloten forum voor Jeugd Breincoaches
 • krijg je de online training 'basis executieve vaardigheden' er gratis bij. Je houdt ook na de opleiding toegang tot deze online training, zodat je altijd nog even kunt terugkijken als je dat wilt
 • krijg je korting op andere opleidingen en cursussen van Wegwijs Academie

Certificaat

Na afloop ontvang je het Certificaat voor Jeugd Breincoach en mag je je gecertificeerd Jeugd Breincoach noemen.

De training Jeugd Breincoach is een complete en intensieve training voor begeleiding van leerlingen of cliënten waarbij moeilijkheden wordt ervaren in het leerproces. De kennis en de praktische oefeningen geven een zeer stevig fundament voor de begeleiding van het lerende kind.

Genoemd studietarief is inclusief koffie, thee en verzorgde lunch op alle cursusdagen. Daarnaast ontvangen de cursisten een reader met praktische oefeningen en werkbladen, alle PowerPoints inclusief een kant en klare PowerPoint om een ouderavond te kunnen invullen, 40 breinbrekers voor in de klas of praktijk, diverse documenten, zoals een voorbeeld intakeformulier en begeleidingsplan, de Vragenlijst Executieve Functies inclusief het normeringsblad, het certificaat Jeugd Breincoach, 2 x per jaar uitnodiging voor de terugkomdag, regelmatig nieuwe werkbladen en deelname aan de besloten Facebookgroep voor Jeugd Breincoaches.

De online opleiding tot LEREN LEREN Specialist is een mooie aanvulling op deze opleiding. Cursisten die ook de opleiding tot Jeugd Breincoach volgen of hebben gevolgd krijgen € 100 korting op deze opleiding! 

Toelatingseis

Ervaring in het begeleiden of doceren van jeugd op HBO niveau en/of afgeronde (post) HBO opleiding richting pedagogiek/onderwijs en werkzaam met kinderen/jeugd. Je hoort binnen 1 week of je bent toegelaten tot de opleiding.

Vermelding als zelfstandig Jeugd Breincoach

Na het succesvol afronden van de opleiding kan jouw profiel op aanvraag worden vermeld op de website Jeugd Breincoach. Deze vermelding als zelfstandig Jeugd Breincoach geschiedt op verzoek, in overleg en na goedkeuring van Wegwijs.

Inschrijven   

SKJ Kwaliteitsregister jeugd logo