Leren Leren Specialist

Online opleiding tot LEREN LEREN Specialist

OpleidingLEREN LEREN Specialist
StudievormOnline onder persoonlijke begeleiding van een docent
Studielast45 uur (voor de fysieke variant wordt de thuislast beperkt gehouden)
NiveauHBO werk- en denkniveau
Accreditatie en certificeringSKJ 45.00 punten (SKJ212290)
NBTP 45.00 (ID 488126)
Certificering geeft recht op het voeren van het logo 'LEREN LEREN Specialist'
Lesgeld€ 898
Mogelijkheden termijnbetaling:
3 termijnen € 304
6 termijnen € 154

Bedragen zijn allen inclusief BTW
Direct inschrijven


Bij leren komt meer kijken dan alleen aansluiting op het niveau dat past bij het intelligentieniveau van de leerling. Is de leerling in staat zich voldoende te kunnen concentreren op de leertaak? Begrijpt de leerling de lesstof en zo niet, weet de leerling hoe hij de lesstof kan leren begrijpen? Heeft de docent voldoende kennis van de wijze waarop (puber-)hersenen tot leren kunnen komen en kan de docent dit inzetten in de lessen? Is er voldoende kennis van leerstrategieën en de wijze waarop hier middels studievaardigheden op ingezet kan worden? Kan de leerling omgaan met de druk voor toetsen? Weet de leerling hoe hij kan plannen? En... lukt het de leerling door te zetten en zichzelf te motiveren om te leren leren?

Op al deze vragen wordt antwoord gegeven in de opleiding tot LEREN LEREN Specialist. De opleiding is niet voor niets geaccrediteerd door diverse beroepsverenigingen. De opleiding biedt een breed kader aan mogelijkheden binnen het inhoudelijk leren, maar geeft ook een stevige theoretische basiskennis over de hersenen. Daarmee krijg je inzicht in het functioneren van het brein en de wijze waarop je leerlingen kunt helpen hun brein te leren kennen en hierop in te spelen. 

De opleiding wordt online aangeboden, onder begeleiding van een zeer ervaren docent. Je studeert daarmee op jouw moment, in jouw omgeving, maar wel onder persoonlijke begeleiding. Je stuurt huiswerk in via de mail en krijgt hierop inhoudelijke feedback waar je verder mee aan de slag kunt. De lessen zijn deels tekstueel, deels visueel. Je hebt 1 jaar om de opleiding af te ronden, met mogelijkheid voor verlenging van 3 maanden. De doorlooptijd is 45 uur. De meeste studenten ronden de opleiding binnen 3 tot 6 maanden af. Starten kan op ieder gewenst moment. 

Opleiding tot LEREN LEREN Specialist

Wist jij dat een groot deel van de leerlingen visueel ingesteld is? Terwijl de lesstof grotendeels talig aangeboden wordt. Leerlingen lopen daardoor vaak een achterstand op taalgebied op. Het begrijpend lezen gaat achteruit en daarmee wordt ook het leggen van verbanden lastiger. Met de Tekstbegripstrategie leer je leerlingen middels het maken van structuurmappen taal te gaan begrijpen en de verbanden te leren leggen. 

Leerlingen met AD(H)D of dyslexie zijn vrijwel altijd visueel ingesteld. Dat geldt ook voor leerlingen met ASS of hoogbegaafdheid. Deze leerlingen hebben er dus enorm veel baat bij de lesstof visueel te leren omzetten zodat ook zij kunnen leren om te gaan met taal, in al haar aspecten. 

De technieken die je tijdens deze opleiding aanleert kunnen gebruikt worden in de klas, tijdens het geven van instructies of in de praktijk bij de begeleiding van leerlingen met leerproblemen (zowel in groepsverband als 1 op 1). De technieken uit deze opleiding zijn daarnaast uitermate geschikt om aan te leren aan de hele klas tijdens bijvoorbeeld mentorlessen. Denk aan een andere manier van plannen, verbeteren van de concentratie en verschillende leertechnieken. Voor ieder wat wils. Daarnaast krijg je tijdens deze opleiding inzicht in de achtergrond van leerproblemen en ontvang je van ons vele technieken die ingezet kunnen worden in de klas of in de praktijk. 

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Het brein in relatie tot leren

We nemen de functies van de twee hersenhelften door en bespreken welke invloed een verminderde samenwerking van de hersenhelften, de dominantie van één van beide hersenhelften en bijvoorbeeld angst op het brein en op het leren heeft. We hebben het over het korte- en langetermijngeheugen en de manier waarop informatie overgebracht kan worden om het leren, begrijpen, verbanden leggen en onthouden te bevorderen.

Structuurmap 

Verbetering van het begrijpend lezen met de Tekstbegripstrategie

We gaan dieper in op het onderdeel 'begrijpend lezen' middels de Tekstbegripstrategie. Je leert teksten op een andere manier te lezen, te markeren en aan de hand van die markering een structuurmap te maken, zoals je in de afbeelding links kunt zien.

Plannen! Zo belangrijk

We bespreken op welke manier je leerlingen kunt leren plannen en hun planning kunt laten nakomen.

Concentratieproblemen en concentratiestoornissen

Je leert meer over het verschil tussen concentratieproblemen en concentratiestoornissen en welke hulpmiddelen je kunt inzetten voor verbetering van de concentratie. 

Je ontvangt een signaleringslijst die je ook na de opleiding kunt blijven inzetten bij jouw leerlingen om de herkomst van concentratieproblemen vast te stellen. Daarnaast leggen we je ook het verschil tussen onder- en overprikkeling uit.

Je leert je eigen leervoorkeur kennen en deze te ontdekken bij anderen (inclusief test).

Je krijgt tientallen leerstrategieën aangereikt.

Dyslexie of toch iets anders?

We bespreken de achtergrond van dyslexie, lateraliteit en visueel denken. Wat heeft dit met elkaar te maken? Je kunt gedrag en (schrijf-)houding ten aanzien van leren herkennen en analyseren en je bent in staat om een goed plan op te stellen met de leerling om het leren naar een hoger niveau te tillen en te vergemakkelijken.

Executieve vaardigheden en de invloed hiervan op leren

Wat zijn executieve vaardigheden en waarom zijn deze zo belangrijk? We bespreken het EVO model (Executieve Vaardigheden in het Onderwijs).

Snellezen

We leren je hoe je jezelf of een ander kunt aanleren om zo'n 4 keer sneller te lezen dan je nu doet en waarom en in welke situaties dit handig kan zijn.

Alvast een kijkje nemen in de opleiding?

Wil je de inleidende les alvast even bekijken? Klik dan HIER

Begeleiding door jouw trainer

Tussentijds lever je opdrachten in die beoordeeld worden door jouw trainer. Maandelijks wordt een online Q&A gehouden waarin jij je vragen live kunt stellen.

Afronding van de opleiding

Je hebt tot 1 jaar na datum van inschrijving om de opleiding af te ronden. In deze periode kun je via mail contact opnemen met één van onze trainers, te bereiken via mailadres contact@wegwijscc.nl

Je ontvangt van ons downloads die je kunt inzetten in de klas of praktijk, verschillende testen die jou meer leren over jouw leerling en een  online forum waarop je contact kunt onderhouden met medecursisten en met de trainers. Ook na de training blijft het forum voor jou beschikbaar. Daarnaast kun je na het volgen van deze opleiding ook gebruik maken van de online training LEREN LEREN voor jeugd. Deze kun je inzetten in de klas, of in jouw praktijk.

Levenslang toegang tot de opleiding en de materialen

De toegang tot de opleiding blijft beschikbaar, ook na het afronden van jouw opleiding. Je kunt dus altijd weer even terugkijken naar de instructievideo's en het materiaal kan ook jaren na het afronden van de opleiding nog worden gedownload. 

LET OP: Druk direct na betaling op de groene knop 'naar Wegwijs'. Vul dan het registratieformulier in om een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken en direct toegang te krijgen tot de opleiding. 

Scholen en instellingen die niet kunnen betalen via het online systeem kunnen een mail sturen naar contact@wegwijscc.nl. Vermeld in deze mail het volgende:
Voor- en achternaam cursist, mailadres cursist, factuuradres + mailadres school/ instelling en uw akkoord op de Algemene Voorwaarden en de Privacyverklaring. Wij zullen de cursist dan binnen 1 week handmatig aanmelden in de Academie. 

Wat cursisten over de opleiding zeggen...